Jihoměstský pivovar
Oficiální popisy jednotlivých nabízených piv (zdroj: www.jihomestskypivovar.cz)
Jihoměšťan 11° polotmavý ležák - 11,6 hm. % EPM, alkohol 4,5 % obj.
Spodně kvašené pivo vyvážené hořko-sladké chuti s lehkou příchutí praženého sladu a čistě jantarové barvy. Pevná, smetanová pěná a zakulacená chuť je charakteristická pro tento druh piva.
Teplota podáváni je 6 - 8°C.
Orange ALE 11° - svrchně kvašené pivo typu "Ale" s příchutí pomerančů a citrusových plodů
12° světlý ležák - Český typ - 12,3 hm. % EPM, alkohol 5,0% obj.
Pivo klasicky spodně kvašené v otevřených kádích s lehkou sladovou chutí a chmelovou vůní. Zanechává nahořklou chuť na patře a vyzývá k dalšímu napití. Barva sytě slámová.
Teplota podávání je 6 - 8 °C.
Jihoměstský Hefeweißbier - 12,8 hm. % EPM, alkohol 4,8% obj.
Toto pivo je klasickým zástupcem z „bavorské rodiny Weißbier‘‘.
Jemná ovocná chuť s nádechem citrusových plodů, zeleného jablka až do nezralé broskve s lehounkým chmelovým přívlastkem a kvasnicovou plností. Je vyráběn z originálních bavorských svrchních kvasnic a vařen podle starobavorského receptu. Barva je klasicky slámově žlutá, kalná s přídavkem kvasnic.
Teplota podávání je 6 – 8°C.
Poznámka autora stránek: pivo je v restauraci často chybně označováno jako 13°
Lipový speciál - 13° světlé pivo z lipového květu a medu.
Tmavý speciál - Český typ 14 hm. % EPM, alkohol 6,0% obj.
Tmavé, spodně kvašené pivo s příjemnou, vyváženou hořko-sladovou chutí a se stopami karamelového a praženého sladu. Barva s příměsí červených tónů.
Teplota podávání je 6 - 9 °C.
Bock – 16,2 hm. % EPM, alkohol 6,3 % obj.
Silné, spodně kvašené pivo se zakulacenou, plnou sladovou chutí, jantarové barvy. Tento druh piva je příjemný na pití a rozproudí rychle krev v těle.
Teplota podávání je 8 -10°C
Salvator – Klášterní pivo - 19,4 hm. % EPM, alkohol 9,0 % obj.
Salvátor (Spasitel) je pivo vařené dle vzoru jezuitských mnichů (Tovaryšstvo Ježíšovo), kteří ve svém znaku zahrnují písmena IHS. Tato zkratka slov Iesus hominum salvator v překladu znamená Ježíš, spasitel lidstva, a tento název pak propůjčil jméno našemu pivu. Jedná se o pivo spodně kvašené, vyrobené z bavorských sladů a sladů z belgických klášterů. Chmel je německý a český. Doba zrání tohoto piva je minimálně jeden rok s tím, že může být uloženo k archivaci až na několik let. Chutí připomíná silnou praženou kávu s příměsí kakaa, lehké švestkové a višňové stopy pak zakulacují charakter piva. Barva je temně hnědá s příměsí červených tonů. Pěna je krémová, jemná, ale vlivem dlouhého zrání lehce nestabilní. Po požití tohoto piva se dostaví stav blaženosti, a jak již z jeho názvu vyplývá, tak se ve Vašem nitru rozprostře pohoda a klid duše, proto Spasitel (poznámka autora).
Toto pivo je opravdovým unikátem a pozoruhodností na našem i světovém trhu.
Teplota podávání je 10 – 12°C
Doporučený druh sklenice je pohár na stopce do obsahu 0,3l.