Pivovar Velké Popovice


Oficiální popisy jednotlivých nabízených piv (zdroj: www.kozel.cz, www.pivomaster.cz)

Kozel Světlý
Spolu s variantou Premium patří mezi vyhraněné představitele světlých, intenzivně chmelených piv, která svou harmonickou chutí vytvářejí vynikající doprovod k jídlu. Velkopopovický Kozel je připravován podle tradiční receptury předávané z generace na generaci velkopopovických sládků. Původní tradice se snoubí s využitím nejmodernějších technologií, čímž je zaručeno zachování tradičních vlastností piva značky Velkopopovický Kozel a jeho stabilních parametrů a kvality. Ty mu také získaly řadu ocenění doma i v zahraničí, například titul Naše pivo (2005), Pivo roku a Pivní pečeť (2004) nebo zlaté medaile za mezinárodní cenu kvality Monde Selection z Bruselu (2006). Velkopopovický Kozel Světlý je ideální pro přípravu „řezaného“ neboli polotmavého piva, které vzniká kombinací s tmavou variantou. Výsledkem je nápoj intenzivní karamelové chuti a jemné chmelové vůně, velmi oblíbený vyznavači piv s nižší hořkostí.

Kozel černý
Tmavý, tzv. karamelizovaný slad dodává černému pivu jeho osobitý vzhled a charakter. Velkopopovický Kozel Černý je vyroben podle originální receptury z unikátní směsi speciálních tmavých sladů. Barva, chuť a vůně těchto vybraných sladů se harmonicky doplňují – pivo tak vyniká sytě rubínovou barvou a příjemnou karamelovou chutí a na rozdíl od přibarvovaných piv je i jeho pěna tmavá. Pro výrobu černého Velkopopovického Kozla se používá také speciální kvasničná kultura, decentní hořkost získává ze směsi jemných aromatických chmelů. Černé pivo bylo vždy důležitou součástí sortimentu velkopopovického pivovaru a podle historických pramenů doprovázelo již jeho vznik. Místní specialitou bylo pražení bavorského sladu přímo v pivovaru. Zařízení na pražení sladu vyráběla ve svých továrnách sama rodina Ringhofferů. Ze 31. března 1947 pochází zápis do rejstříku ochranných známek etiket na tmavé „Velkopopovické pivo“ 12% a 16%. Velkopopovický Kozel Černý je od roku 2000 jediným tmavým pivem v portfoliu Plzeňského Prazdroje, a. s., a je pivní jedničkou na trhu tmavých lahvových piv. Osmkrát zvítězil v anketě čtenářů časopisu Pivní kurýr a získal ocenění Tmavé pivo roku. Několikrát byl také oceněn v anketě Sdružení přátel piva titulem Pivo piv, pravidelně boduje také v zahraničních soutěžích. Své příznivce si získalo zejména ve Skandinávii a Pobaltí, Velké Británii, Francii, Řecku, Španělsku a v neposlední řadě v Austrálii, kde dokonce v roce 2004 získalo zlatou medaili v kategorii tmavých piv Mezinárodního pivního mistrovství v Sydney. Ve Finsku je toto pivo nejpopulárnější importovanou značkou, symbolem celé kategorie tmavých piv.

Kozel 11 Medium
Nejnovější varianta Velkopopovického Kozla si spotřebitele získala již po dvou měsících na trhu, kdy se stala druhou nejprodávanější lahvovou jedenáctkou. 11° Medium je světlý ležák s obsahem alkoholu 4,6 % a od roku 2005 harmonicky doplňuje ostatní varianty Světlý, Premium a Černý. Jeho decentně nahořklá chuť, jemné sladové aroma a výjimečná jiskrnost byly oceněny například stříbrnou medailí, kterou si 11° Medium přivezla z australského Melbourne v rámci mezinárodních ocenění Australian International Beer Awards 2006.

Kozel Premium
Varianta, která se může pochlubit příjemně nahořklou chutí a jemným sladovým a chmelovým aroma. Dokonale jiskrný světlý ležák s obsahem alkoholu 4,8 % si pravidelně dobývá uznání doma i ve světě. Na svém kontě má například zlatou medaili v mezinárodní soutěži kvality Monde Selection (2005, 2006), Certifikát za vyrovnanou kvalitu Zlatého poháru PIVEX (2005) nebo zlatou medaili americké přehlídky World Beer Cup v kategorii piv plzeňského typu. I ve světě uznáváno jako vynikající ležák.

Master Polotmavý 13°
Master 13° je třísladový polotmavý pivní speciál. Jedinečný žatecký chmel dodává tomuto pivu zřetelnou hořkou chuť a chmelové aroma. Dobře známá chuť nejlepšího světlého sladu podpořená karamelovými a bavorskými slady pak dotváří jantarově měděnou barvu a jemnou karamelovou chuť. Typické znaky Master 13° Polotmavý má 36 jednotek hořkosti Ideální teplota pro podávání: 9—10 °C Obsah alkoholu: 5,3 %

Master Zlatý 15°
Master Zlatý 15° je třísladové světlé speciální pivo medově zlaté barvy. Jedná se o plné pivo s výrazně hořkou chutí jedinečného žateckého chmelu s jemným delším dozníváním s nádechem karamelu. Typické znaky Master 15° Zlatý má 47 jednotek hořkosti. Ideální teplota pro podávání: 8–10 °C Obsah alkoholu: 6,7 % Master Zlatý je vhodný jako aperitiv, neboť je pivem s jednou z nejvyšších hořkostí na trhu, která podpoří naši chuť k jídlu.

Master Tmavý 18°
Master 18° Tmavý je chuťově i vůní bohatý čtyřsladový pivní speciál. Proslulý žatecký chmel dodává tomuto pivu zřetelné chmelové aroma a jedinečnou hořkou chuť; unikátní kombinace čtyř druhů sladu pak Tmavému Masteru dává plnou karamelovou chuť a sytou tmavou barvu. Typické znaky Master 18° Tmavý má 34 jednotek hořkosti Ideální teplota pro podávání: 10—12 °C Obsah alkoholu: 7 %